Syyskuu 2020

Soveltava liikunta inklusiivisessa koulussa – Haastattelussa professori Martin Block

 

Kuinka liikunnan opetusta voidaan soveltaa inklusiivisessa koulussa?

Professori Martin Block (University of Virginia) antaa videolla esimerkin liikuntatuntien pistetyöskentelystä, jossa suurempia oppilasryhmiä jaetaan pienempiin. Pienemmissä ryhmissä eriyttäminen ja erilaista tukea tarvitsevien oppilaiden huomioiminen on helpompaa. Block antaa myös esimerkin siitä, miten vertaisohjausta voidaan hyödyntää pistetyöskentelyssä isojen ryhmien kanssa.

Professori Blockin vinkit liikuntatunneille:

  1. Hyödynnä pistetyöskentelyä
  2. Oppilaat voivat toimia vertaisohjaajina toisilleen
  3. Eriyttäminen onnistuu parhaiten pienissä ryhmissä

 

Tutustu Martin Blockin kirjallisuuteen, esimerkiksi:

A Teacher’s Guide to Adapted Physical Education: Including Students with Disabilities in Sports and Recreation, 4th Edition by  Martin E. Block, editor. Baltimore:  Paul H. Brooks Publishing ( 2016).  430 p. ISBN  978-1-59857-669-6.

Mitä soveltava liikunta on?

Erityisliikunnalla (soveltava liikunta) tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman tai sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen vuoksi vaikea osallistua liikuntaan ja se vaatii siten erityisosaamista. Erityisliikunnan tai soveltavan liikunnan osaamista tarvitaan päiväkodissa, kaikilla kouluasteilla, mutta myös seuratoiminnassa ja omaehtoisissa liikunnallisissa harrastuksissa aikuisiästä vanhuuteen. Voidaan sanoa, että hyvä liikunnanopetus tai -ohjaus on aina sovellettua, koska kaikki liikkujat ovat yksilöitä ja siten erilaisia. Soveltavan liikunnan ammattilainen osaa ottaa huomioon liikkujien erityistarpeet, esim. vammat ja sairaudet, sekä muokkaamaan liikunnan jokaiselle sopivaksi. (Jyväskylän yliopisto 2020.)

Soveltavan liikunnan tutkimus nojaa moniin perustieteisiin ja voi siten olla lähtökohdiltaan esim. kasvatuksellista, psykologista, fysiologista tai sosiologista. Monet kuntoukselliset tutkimusalat kuten lääketiede, fysioterapia tai terveystieteet tulevat hyvin lähelle soveltavan liikunnan tutkimuksen sisältöjä, kun kohteena ovat vammaiset ja pitkäaikaisesti sairaat henkilöt ja heidän liikuntansa.

Lue lisää osoitteessa: https://www.jyu.fi/sport/fi/erityisliikunta

Soveltavan liikunnan koulutus Suomessa

Suomessa on mahdollista suorittaa soveltavan liikunnan opintoja Jyväskylän yliopiston lisäksi esimerkiksi Suomen Paralympiakomitean järjestämässä Soveltavan liikunnan verkkokoulutuksessa. Verkkokoulutuksen avulla on mahdollista kehittää omaa osaamista soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun teemoissa.

Tutustu verkkokoulutukseen osoitteessa: https://www.paralympia.fi/verkkokoulutus

 

TUVET-hanke kiittää yhteistyöstä professori Martin Blockia (University of Virginia) ja terveyden edistämisen ja soveltavan liikunnan dosentti Kwok Ngia (Itä-Suomen yliopisto).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *